Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (2024)

Giro, Tour en dan... Vuelta! Zaterdag gaat in Portugal de derde en laatste grote ronde van het jaar van start, waar we in drie weken koers een opvolger zoeken voor de Visma | Lease a Bike-Amerikaan Sepp Kuss. Zonder Tadej Pogacar en/of Jonas Vingegaard aan de start is er geen uitgesproken topfavoriet, maar des te interessanter is het om de grootste kanshebbers onder de loep te nemen.

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Vuelta a Espana 2024
Favorieten bolletjestrui Vuelta a Espana 2024
Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2024
Favorieten witte trui Vuelta a Espana 2024
Pooltips Vuelta a Espana 2024

HBO Max | Sport neemt het stokje over van Eurosport als online streamingdienst voor wielerfans! Meld je nu aan en mis geen kilometer van de olympische wegrit voor vrouwen!

Laatste winnaars rode truiVuelta a España

2023 Sepp Kuss
2022 Remco Evenepoel
2021 Primoz Roglic
2020 Primoz Roglic
2019 Primoz Roglic
2018 Simon Yates
2017 Chris Froome
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador

Favorieten algemeen klassem*ntVuelta a España 2024

Deze lijst is opgemaakt op basis van de mening van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui, die hun top tien kanshebbers hebben doorgegeven.

Isaac del Toro - UAE-Team Emirates

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (1)

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Tadej Pogacar met de Vuelta a Espana zijn eerste grote ronde reed, maar binnen UAE-Team Emirates hebben ze mogelijk een natuurlijke opvolger in huis. UAE-Team Emirates-coach Giacomo Natori liet recent al in een interview doorschemeren dat de oersterke Mexicaan Isaac del Toro hem aan de jonge Pogacar doet denken.

Del Toro, die een contract tot 2029 (!) heeft, begint in Lissabon aan zijn eerste grote ronde. Als winnaar van de Tour de l'Avenir begon hij direct met een ritzege en derde plek in de Tour Down Under, welke een gevolg kreeg in rittenkoersen als Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland.

Een klinkend podium mag je natuurlijk niet verwachten van Del Toro, maar bij zo'n talentvolle gast weet je simpelweg niet waar zijn plafond ligt. De Mexicaan krijgt normaliter de tijd om zichzelf te ontdekken, daar hij met zijn punch, tijdrit en klimmerskwaliteiten momenteel nog van alle walletjes eet.

Carlos Rodríguez - INEOS Grenadiers

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (2)

In Spanje hebben ze momenteel vier klassem*ntsrenners die het vermogen hebben om podium te rijden in een grote ronde. Daartoe behoren Enric Mas van Movistar, een renner die altijd goed (moet) rijden in de Ronde van Spanje, de vermoedelijk voor deze Vuelta gepasseerde Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en last but not least: Carlos Rodríguez van INEOS Grenadiers.

De 23-jarige man uit Andalusië klopt al enkele jaren stevig op de deur. In zijn eerste Vuelta eindigde hij in 2022 op plek zes, waarmee hij definitief naam maakte als ronderenner. Dat gaf hij in de Tour van dit jaar en vorig jaar vervolg met top tien-noteringen, waarbij hij nu voor het eerst twee grote rondes in één jaar lijkt te combineren.

Tijd om te oogsten dus, wat INEOS Grenadiers ook wel nodig heeft. De Britse miljoenenploeg kende een moeilijke Tour de France en kan wel weer eens een succesje gebruiken in het groterondewerk.

Mattias Skjelmose - Lidl-Trek

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (3)

Renners die in het begin van het seizoen al aangeven dat de Vuelta hét hoofddoel is, die zien we niet vaak. Toch deed Mattias Skjelmose van Lidl-Trek het op die manier. De talentvolle Deen reed geen Giro of Tour, maar liet zich wel zien in de rittenkoersen van één week: vierde in Parijs-Nice en derde in de Ronde van het Baskenland en Ronde van Zwitserland, daar kun je mee thuiskomen.

Nu wil Skjelmose de volgende stap zetten en ook een dergelijke notering behalen in een drieweekse rittenkoers. Als lichtgewicht zou hij alvast goed overweg moeten kunnen op de Spaanse geitenpaden, terwijl er ook nog een goede tijdritmotor in hem schuilt.

Qua rolverdeling kan Lidl-Trek mogelijk nog wat spelen met Tao Geoghegan Hart en Giulio Ciccone, die ook op de voorlopige startlijst staan voor de Ronde van Spanje.

Daniel Felipe Martínez - Red Bull-BORA-hansgrohe

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (4)

Als er rond één ploeg vraagtekens zijn voor deze Ronde van Spanje, dan is het Red Bull-BORA-hansgrohe wel. Op papier heeft de ploeg drie potentiële podiumkandidaten, maar hoe weerbarstig is de praktijk? Bij Daniel Felipe Martínez zijn er nog de minste twijfels, al is het op het moment van schrijven ook nog niet volledig duidelijk of de Colombiaan de Vuelta gaat rijden.

Met zijn tweede plek in de Giro d'Italia - achter Pogacar - bewees hij alvast dat hij namens zijn nieuwe ploeg mee kan dingen om de prijzen in een grote ronde. Een welkome opsteker voor de ijzervreter, die tot dan toe altijd wel wat tegenkwam in een grote ronde.

De kwaliteiten van Martínez liggen in zijn taaiheid, punch en goede tijdrit, terwijl hij ook onderdeel kan zijn van het ploegenspel dat zijn team mogelijk kan spelen.

Mikel Landa - Soudal Quick-Step

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (5)

In het rijtje succesvolle wielertransfers is die van Mikel Landa naar Soudal Quick-Step er wel eentje. De ietwat schuwe Bask piekte tot dusver in de Ronde van het Baskenland (tweede) en de Tour de France, waar hij als belangrijke adjudant van Remco Evenepoel zelf ook nog een vijfde plek uit het vuur wist te slepen. Hoofddoel drie is de Vuelta a Espana.

Tot vorig jaar kende Landa een haat-liefderelatie met de ronde van zijn land, maar met zijn eerste top tien-notering in zeven deelnames heeft hij alvast een adelbrief voor de editie van dit seizoen. Met passage door Baskenland in de slotweek zal hij alvast zeer gemotiveerd zijn om zichzelf te tonen.

Verwacht niet dat hij de koers in handen zal nemen, maar met zijn Tour de France-vorm kan Landa zomaar een gevaarlijke klant voor het eindpodium zijn.

Sepp Kuss - Visma | Lease a Bike

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (6)

Sepp Kuss gaat als titelverdediger van start in de Vuelta a Espana en zal dus zeker niet zoals vorig jaar de ruimte krijgen via een vroege vlucht. Destijds steeg de Amerikaan boven zichzelf uit, waarmee hij in Madrid uiteindelijk zichzelf, kopmannen Vingegaard en Roglic en bij uitbreiding de hele wielerwereld verraste.

Na afloop liet de meesterknecht van origine weten dat hij die stress niet meer gauw zou willen ervaren, maar amper één jaar later liggen de kaarten er alweer anders bij. Na het missen van de Tour de France trekt Kuss als kopman van Visma | Lease a Bike naar zijn geliefde Vuelta.

In de belangrijke voorbereidingskoers Ronde van Burgos bewees hij met de eindzege alvast dat het met zijn benen wel snor zit, waardoor hij met collega-klimmer Cian Uijtdebroeks met vertrouwen aan de start zal staan in Lissabon.

Joao Almeida - UAE-Team Emirates

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (7)

Als er één man met de nodige motivatie aan de start zal staan in Lissabon, dan is het Joao Almeida van UAE-Team Emirates wel. Hoe vaak zal hij de kans krijgen om in zijn thuisland te beginnen aan een drieweekse rittenkoers, en dan ook nog eens als kopman van de beste ploeg ter wereld?

Niet vaak, dus verwachten wij een Almeida die vanaf het begin met het mes tussen de tanden zal rijden. De Portugees kan zijn tijdrijderskwaliteiten en indelingsvermogen aanspreken op het begin én einde van de grote ronde, terwijl hij tussendoor op eigen tempo de Spaanse bergen zal afwerken.

Hij reed de Vuelta de afgelopen twee jaar ook al. In 2022 werd hij vierde, vorig jaar stelde hij enigszins teleur met een negende plaats.

Adam Yates - UAE-Team Emirates

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (8)

We vervolgen onze lijst met misschien wel dé topfavoriet voor deze Vuelta: Adam Yates van UAE-Team Emirates. De Brit deed net als vorig jaar dienst als meesterknecht van Pogacar in de Tour de France, maar bewees daarvoor in de Ronde van Zwitserland ook al dat hij zelf het vermogen heeft om koersen winnend af te sluiten.

In het Alpenland verdeelde hij de Zwitserse koek netjes met ploegmakker Almeida, wat als lakmoesproef gezien mag worden voor de komende Vuelta a Espana. Daarin krijgt Yates de kans om als mede-kopman zijn explosiviteit bergop in te zetten en net als broer Simon - in 2017 - jacht te maken op de eindzege van de Spaanse ronde.

Yates reed de Vuelta in 2021 voor het laatst. Toen werd hij, in het shirt van INEOS Grenadiers, vierde.

Primoz Roglic - Red Bull-BORA-hansgrohe

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (9)

Mocht Primoz Roglic na zijn val in de Tour de France de start van de Vuelta halen, dan hebben we een drievoudig winnaar aan de start. Hoe dan ook zal het tot de tijdrit in Lissabon afwachten zijn vooraleer we een precieze indicatie krijgen van de toestand van de Sloveen, kampioen dingen zeggen zonder écht iets te zeggen.

Bij Red Bull-BORA-hansgrohe zal er met de nieuwe sponsor aan boord alvast alles aan gelegen zijn om zichzelf te tonen op het hoogste niveau. Ralph Denk en Rolf Aldag spreken al maanden grote ambities uit en zagen Martínez presteren in de Giro, maar de mindere Tour zal toch wel een smet op het blauwe blazoen zijn.

Aan Roglic - en Vlasov, en Martinez - de taak om zijn kans te gaan in de Ronde van Spanje, waar hij zijn ex-ploeggenoot Vingegaard en landgenoot Pogacar alvast niet treft. Anderzijds is de startlijn van de Vuelta voor hem ook alvast een soort finishlijn na zijn blessure.

Richard Carapaz - EF Education-EasyPost

Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (10)

Tot het kransje grote kanshebbers hoort zeker ook Richard Carapaz van EF Education-EasyPost, de winnaar van de bollentrui in de Tour de France. De Ecuadoriaan wil al twee jaar de absolute top aanvallen namens de ploeg van Jonathan Vaughters, maar kende tweemaal op een cruciaal moment pech. Vorig jaar brak hij zijn knieschijf in de Tour, waar hij dit jaar door een zware val in Zwitserland ook met een achterstand aan begon. En dan waren er tussendoor ook nog ontstoken amandelen die verwijderd moesten worden.

Lang verhaal kort: Carapaz is nog niet volledig tot wasdom gekomen bij de Amerikaanse ploeg en zal deze Vuelta aan willen grijpen om zichzelf ook te tonen op klassem*ntsgebied. De klimcapaciteiten heeft de lefgozer uit Ecuador er alvast voor, zo bewees hij nog maar eens in de slotweek van de Tour.

Carapaz was in 2020 al dicht bij de eindzege van de Vuelta. Destijds kwam hij 24 seconden tekort tegenover Roglic, die hij in de laatste bergrit nog aan het wankelen kon brengen.

Lees ook
Voorbeschouwing Vuelta a Espana 2024 | Grillig parcours, renners in hete delen Spanje op de grill
Deelnemers Vuelta a Espana 2024 | De 176 namen met rugnummers die zaterdag aan de start verschijnen!
Favorieten algemeen klassem*nt Vuelta a Espana 2024 | Veel vraagtekens, weinig uitroeptekens voor rode trui (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5968

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.